A népi hagyományok és a névnapok kapcsolata

A családi ünnepek közül a születésnapokat tartjuk a legjelentősebbnek. Ez azonban nincs így mindenhol. Vannak olyan vidékek, ahol a névnapok számítanak fontos eseménynek, és a születésnapot tulajdonképpen nem is ünneplik. A Kárpát-medence kivételes hely ebből a szempontból is, hiszen itt a születésnapok és a névnapok csaknem azonos erővel bírnak.

Mindkettőt megünnepeljük. Egyes névnapok nagyobb jelentőséggel bírnak, mint mások, mert a népi megfigyelések alapján egy-egy fontos időszak kezdetét vagy éppen a végét jelzik. Régen az állatokat Szent Mihály napján hajtották ki a legelőre először, és Szent György napon utoljára. De más nevekhez is fűződnek különböző népi megfigyelések és jóslatok. A kerti munkákat is a fontosabb névnapokhoz igazították. A mainevnap.com oldalon rengeteg izgalmas információt találunk a nevekkel kapcsolatban. Az oldal abban is segít, hogy ne maradjunk le szeretteink felköszöntéséről.

Kérhetünk értesítőt az adott névnapok előtt pár nappal, így időben felkészülhetünk, és esetleg ajándékot vásárolhatunk. De a honlapon rengeteg üdvözlőlapot is találhatunk, amelyet e-mailben elküldhetünk az ünnepeltnek. Információt találunk itt a nevek eredetével és jelentésével kapcsolatban is. Valamint a hivatalos névnapok mellett, a nem hivatalosak is fel vannak tűntetve, amelyek egyetlen naptárban sem szerepelnek. Az oldal segítséget nyújthat azon szülőknek is, akik gondban vannak a gyerek nevének kiválasztásával. Rengeteg név közül válogathatnak itt, és azt is megtudhatják, hogy az adott név anyakönyvezhető-e ez országban, vagy sem.