A matrac karbantartása

Egy matrac az idő múlásával akarva,  akaratlanul koszolódik,  elhasználódik. Általában 10-20 évre szól egy ágybetét,  de lehet,  hogy cseréje sokkal hamarabb is napirendi pontra kerül. De,  hogy minél hosszabb legyen kedvenc matracunk élettartama,  fontos a karbantartása is.
Sok minden másra is jó az ágy,  nem “csak” az alvásra.  De nem fogható a koszolódás önmagában a koszos lábakra,  vagy a kutyára,  mivel ahogy áll a szobában a matrac már porosodik,  fakul.


Több módszer van az ágy tisztítására,  karbantartására. A legtöbb matrac alapjáraton tartalmazza azt a funkciót,  hogy huzata levehető és mosógépben mosható.  Bár ez nem egy könnyű műveletnek mondható,  de eredménye hatásos lehet. De vannak már olyan cégek, akik matracok tisztítására specializálódtak, így nem kell bajlódni a mosással. De minden esetben jobb a megelőzés. Léteznek már olyan úgy nevezett matracvédők,  ezeknek négy sarka gumis,  így könnyen rögzíthető a matrachoz. Ezek mosógépben egyszerűen moshatók,  semmiféle különleges bánásmódot nem igényelnek. Van ennél egy drágább megoldás is,  az úgynevezett fekvőbetétek. Ami végül is egy vékony matrac,  bár ezzel inkább a komfort érzetet lehet javítani,  egy egyszerűbb verzió alkalmas lehet matracunk védő rétegének.
Amivel még hozzájárulhatunk ágyunk tisztán tartásához,  ha napközben letakarjuk egy vastagabb anyagból készült ágytakaróval a matracot.