Te hogy főzöl?

Azok között, akik gyakran főznek, vagy sütnek általában két nagyobb csoport különíthető el. Akik rutinosak a konyhában és már évek óta, akár napi szinten főznek, azok általában már nem használnak szakácskönyvet és a konyhai mérleg se sűrűn kerül elő, általában a szekrény mélyén lapul. Nekik meg vannak a már jól bevált receptjeik, amiket el tudnak készíteni fejből, ők érzésre főznek. És vannak a kezdő konyhatündérek, akik viszont konkrét receptek alapján készítenek mindent és az összes hozzávalót a konyhai mérleg használatával pontosan kimérnek. Ez nem jelenti azt, hogy egyik csoport jobb, mint a másik. Sőt, van olyan is, aki jól és ízletesen főz, ügyesen bánik az alapanyagokkal és megvan a rutinja is, mindig sokszor előkerül nála a konyhai mérleg. Tehát egyáltalán nem kell szégyelleni, ha évek múltán is konyhai mérleg segítségével főzünk. Megszokás kérdése is, de egy idő után azért sokunknál kialakul, hogy már szemmértékre is körülbelül látjuk, hogy mennyi fél kiló liszt, vagy 200 g cukor. Ez nem jelenti azt, hogy a bonyolultabb ételeknél, amik sok komponensből vagy textúrából állnak ne lenne szükség grammra pontos mennyiségekre. Ilyen például a macaron, ahol kis eltérések esetén is katasztrófális lehet a végeredmény, tehát akár nagy konyhákon és cukrászdákban is helye van egy, vagy akár több mérlegnek is.