Mikor került a bejgli a karácsonyi asztalunkra

Így karácsony közeledtével gyakran előkerül a beigli, mint beszédtéma, hiszen hagyományink szerint ez a legkedveltebb karácsonyi sütemény. Akik adnak magukra, azok jó háziasszonyként saját maguk sütik a mákos és a diós bejglit karácsonyra. Sokan úgy hiszik, hogy a bejgli az hungarikum, pedig mint sok édesség osztrák közvetítéssel jutott el hozzánk, a 19. században és annyibanhungarikum, hogy igazán nálunk vált a karácsonyi asztalok elmaradhatatlan süteményévé, felváltva a hagyományos ünnepi kalácsot.

A bejgli eredete jóval korábbra tehető és állítólag a pozsonyi pékek kreativitásának köszönhető, akik úgy a 16. század táján a vásárlóik vásárlási szokásait megfigyelve elkezdték dióval, mákkal tölteni a kifliket, amik később máshol is pozsonyi kifliként váltak ismertté. Állítólag azután később ezeknek a kifliknek a nyomán kezdték sütni az azonos tésztájú és töltelékű, de jóval gazdaságosabb bejglit. 

Egy másik történet szerint a bejgli Sziléziából származik, és a töltött kalács egy másik formája. A bejgli elnevezést a meghajlítbeugen igéből származtatják, ami utal a sütemény formájára is. Ami meg a mák vagy dió tölteléket illeti ezek is nagyon bele illenek a Magyar népi hiedelemkörbe,ami szerint a dió megvéd bennünket a rontásoktól,  a mák pedig  bőséget, gazdagságot  hoz a házunkba.