Kockázati életbiztosítás cafeteria elemként? Igen.

Azt már megszokhattuk, hogy minden évben változnak a jogszabályok, ha nem is mind, de egyes területekre vonatkozóan mindenképp. A Szép kártya évek óta nagy népszerűségnek örvend, hiszen a szállásra, a vendéglátásra és a szabadidős elfoglaltságra költhető alszámlák remek lehetőséget teremtenek a jogosultak számára. Kevesen tudják, de a kockázati életbiztosításra is tekinthetünk cafeteria elemként, így nem csak halál esetén nyújt térítést, hanem a kieső jövedelem pótlásakor is számíthatunk rá.

Felmerülhet a kérdés, hogy a havi harmincezer forint mire elegendő? Utánaszámolva a dolgoknak kiderül, hogy egy 42 éves embernek húsz évre kötött életbiztosítása halál esetén 24,5 millió forintot teljesít. Ugyanez egy 32 éves korú esetén 52, 5 millió forintot jelent. Érdemes felkészülni az olyan helyzetekre is, mint a rokkantság, a műtétek térítése vagy a legalapvetőbbnek számító csonttörés. A harmincezer forintos határon belül tehát minden felsorolt terület szerepelhet a szerződésben, ami igen komoly előnynek számít más cafeteria elemekkel szemben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes a kockázati életbiztosítás mellett dönteni, hiszen egyfajta biztonságot jelent a jövőre nézve. Munkavállalóként és magánszemélyként is rendkívül fontos, hogy tudjuk, szükséghelyzetben tudunk majd mihez nyúlni. A kockázati jellegű életbiztosítások mellett egyébként nagy népszerűségnek örvendenek a megtakarítással egybekötött típusok, melyek mellett megéri magánszemélyként dönteni. Ennek köszönhetően célirányosan történhet a takarékoskodás, kihasználva ráadásul az állami támogatás nyújtotta lehetőségeket.

Ha a jövő anyagi biztonságának megteremtéséről van szó, akkor döntéseinken valóban nagyon sok múlik. Nem mindegy tehát, hogy milyen ajánlatot választunk. Laikusként sokszor nem vagyunk tisztában azzal, hogy az egyes fogalmak mit jelentenek pénzügyi területen és mire érdemes kifejezetten figyelni. Nincs ez másként akkor sem, ha életbiztosításról van szó. Jó hír, hogy a költségek tekintetében sokkal kevesebbre kell számítanunk, mint korábban, hiszen új jogszabályokat vezettek be a területen idén januártól. Amennyiben nem boldogulnánk az ajánlatokkal, vagy szeretnénk egyéni igényeinket a leginkább érvényre juttatni, akkor a független pénzügyi tanácsadó segítsége lehet a jó döntés.