Kereszt és vonallézer

Építőipari munkálatok során gyakran van szükség a vízszintes és függőleges szintkijelölésre. Beltéri szintkijelöléshez a kereszt és vonallézerek használat nyújt nagy segítséget.

A vonallézereknek több fajtája is létezik. Manapság már elmondható, hogy az ipari kategóriában kivétel nélkül mindegyik önbeálló típus. Ami nem ilyen azt érdemes elkerülni. Funkcióját tekintve létezik pontlézer, vonallézer és multilézer.

A pontlézer mint a hogy a neve is mutatja lézerpontokat vetít ki. Leggyakrabban maga alá és fölé vetít, de található olyan modell is, mely oldalirányba. Ennek jelentőségé az, hogy így a pontok függőzése nagyon könnyel elvégezhető, az oldalirányú lézerpontoknak köszönhetően pedig a derékszögű kijelölés is elvégezhető.

A leggyakrabban keresett típus a vonallézer, vagy másnéven a keresztlézer. Ennek a szintezőlézernek a jellemzője, hogy egy vízszintes és egy függőleges lézervonalat vetít maga elé, mely egymást keresztezi. A vonalak egymásra szinte minden esetben derékszöget zárnak be.

A multivonallézer a keresztlézerekhez hasonló, azonban lényegesen több vonalat képes kivetíteni. A készülékre jellemző, hogy 360°-os vízszintes és gyakran 2db 300°-os függőleges vonal kivetítésére képes. Ennek köszönhetően a vízszintes beállítás minden irányban azonnal elvégezhető, a készülék átforgatása nélkül. A derékszöges kijelölés pillanatok alatt beállítható, elegendő csak az egyik lézervonalat beállítani, azonnal megkapjuk az arra merőleges függőleges irányt.