Mit tud a Linux szerver

Mit tud a Linux szerver, és szüksége van-e rá a vállalkozásoknak 2018-ban?

A Linux egy ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszerek családja, amelyeket mind a Linux kernelre építettek. Eredetileg az Intel x86 architektúrán alapuló személyi számítógépekre fejlesztették ki, ezért a Linuxot többféle platformmal tették kompatibilissé, mint bármely más operációs rendszert.

Sokan nem tudják, de Linux kernelre alapul az Android operációs rendszer is, ami egyértelműen uralja az okostelefonok és más hordozható eszközök piacát. Ha minden eszközt egybeszámítunk, akkor a Linux fut a legnagyobb számban a világon az összes általános célú operációs rendszer közül.

A Linux a szerverek és a “nagy vas” rendszerek, például a mainframe számítógépek vezető operációs rendszere, és ez az egyetlen olyan operációs rendszer, amelyet a TOP500 szuperszámítógépeken használnak.

Ezek alapján a cikk akár azt a címet is kaphatta volna, hogy szükség van-e bármilyen más operációs rendszerre a vállalkozásoknak 2018-ban?

A funkciói teljes kihasználására elsősorban a nagyvállalatok képesek, amelyek szervereiken többnyire a Linux nyílt forráskódú operációs rendszer valamelyik nagy teljesítményű változatát futtatják. Ezeket úgy tervezték, hogy kezelni tudják a legigényesebb üzleti alkalmazási követelményeket, például a hálózati és rendszeradminisztrációt, az adatbáziskezelést és a webszolgáltatásokat.

A Linux szervereket gyakran választják más szerver operációs rendszerek helyett, ha a stabilitás, a biztonság és a rugalmasság a lényeges szempontok. A legnagyobb webes szolgáltatók kínálnak külön Linux VPS szervereket is ügyfeleiknek, mint ahogy a Doclernet is teszi.

A legfontosabb Linux szerver operációs rendszerek közé tartozik a CentOS, a Debian, az Ubuntu Server, a Slackware és a Gentoo.

Milyen jellemzőket és előnyöket nyújt a vállalati szintű Linux szerver a cégek számára?

Először is, a beépített biztonsági ellenőrzések már önmagukban kész főnyereménynek számítanak. Ha hozzávesszük a skálázhatóság kezelhetőségét a Linux és a Windows rendszergazdák számára ismert interfészeken keresztül, akkor könnyű belátni, miért érdemes Linuxot választani.

Ez az a szerver operációs rendszer, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy az üzleti növekedésre koncentráljanak, ahelyett, hogy folyamatosan a biztonsági rések és a költséges menedzsment-konfigurációs hibák miatt kéne aggódjanak.

A biztonsági erőforrások olyan integrált vezérlési funkciókkal bírnak, mint például a centralizált személyazonosság-kezelés, MAC ellenőrzés Common Criteria és FIPS 140-2 tanúsítvánnyal.

Ha pedig sérülékenység-vizsgálatról és általános biztonságról van szó, az OpenSCAP-nak köszönhetően a Linux verhetetlen. Na meg azért is, mert a zárt rendszerekkel ellentétben egy egész programozói közösség dolgozik a folyamatos biztonsági frissítéseken.